ONLİNE EĞİTİM / YAKIT TASARRUFU

YAKIT TASARRUFU İÇİN NE YAPMALI ?

YAKIT TASARRUFU SAĞLAMAK İÇİN

Sürücü aracı kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat ettiğinde daha az benzinle daha çok kilometre yapabilir. Öncelikle az benzinle çok kilometre gitmenin yolu sabırdan geçer sözünü unutmayalım. Eğer ekonomi sizin için ön plandaysa aşağıdaki önerilerimizi dikkatlice uygulayın.

 •Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin. Zira devamlı olarak aracınızı frenler ve gazlarsınız. Bu durum ilave benzin pompalanmasına neden olur. Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.

•Motorunuzun harareti (ısısı) yakıt tüketimini etkiler.

•İlk hareketten önce motorun ısınması için en fazla 30 saniye bekleyin. Fazla ısınmasını beklemek yakıt tüketimini arttırır.

•Ancak şehirlerarası yola çıkarken, hareket göstergesinin normale yaklaşmasını bekleyin.

•Kışın motorunuzun çok soğumaması için radyatör önünü gazete kağıdı ya da benzeri bir şeyle kapatın.

•Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının. Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıtharcar.

•Yakıt deponuzun hatalı doldurulması yakıt tüketimini arttırır. Deponuzu doldururken aşağıdaki noktalara dikkat edin.

•Deponuzu mümkünse pompanın yavaş hızı ile doldurun.

•Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı.

•İmkanınız varsa sabah veya akşamın geç saatlerinde deponuzu doldurun.

•Depoyu daima dolu bulundurun. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazladır.

•Özellikle dizel motorlu araçlarda, günlük iş bitiminden sonra depoyu kaliteli motorinle doldurun.

•Bir istasyonun pompasına yanaştığınızda pompanın para kısmının bilhassa sıfırlanmasına dikkat edin.

•Yakıt deponuzun kapağı kilitli tip olmalı.

Aşağıdaki tavsiyelerin bir kısmı bakım teknisyeni tarafından yapılabilir. Ama sizin tarafınızdan yapılabilecek basit onarım ve bakımlar da vardır. Bu bakımlar kesinlikle rasgele bir tamirciye değil uzman ve yetkili bir servise yaptırılmalı. Bu bakım ve kontroller:

 •Motorunuzun ayar ve bakımlarını  uzman kişilere yaptırın.

•Hava filtresinin temizliğine dikkat edin. Tıkanmış hava filtresi yakıt tüketimini arttırır.

•Hava filtresini yaz veya kış durumuna göre takın.

•Distribütör platin ayarını katalog değerine ayarlatın. Değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.

•Akümülatör ve bağlantı kablolarının bozukluğu motor verimini düşürür. Değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.

•Bujilerin arızalı ve ayarsız olması yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır.

•Karbüratörün bakımını yaptırın.

•Rölanti devri katalog değerinde olmalı. Yüksek devir yakıt tüketimini arttırır.

•Bakım teknisyeninizin, rölanti devri ayarını gaz analiz cihazı ile yapılmalı.

•Sıkı ve tutukluk yapan bir gaz pedalı yakıt tüketimini artırır.

•Fren balataları ayarsız ve sıkı ise tekerlek dönüşü zorlanır. Yakıt tüketimi artar.

•Debriyajın kaydırması yakıt tüketimini arttırır.

•Ön düzen ayarlarını her 10.000 km.de bir kontrol ettirin.

•Lastik havaları uygun basınçta olmalıdır. Havası az olan lastikte yuvarlanma güç olduğundan yakıt tüketimi artar.

Az Benzinle Nasıl Çok Yol Gidilir ?

 Hızla artan akaryakıt fiyatlarıyla mücadele etmenin en iyi yolu olabildiğince sakin otomobil kullanmaktan geçiyor. Uzmanlara göre az yakıt tüketerek çok yol gitmek mümkün. İşte araç kullanırken yakıt tasarrufu yapmanın beş altın kuralı: Kontrol, Temizlik, Ayar, Değişiklik Ve Tamir

 Soğuk motorun rölanti devrini kontrol eden hızlı-rölanti egzantrik ayarı yüksek ise benzin sarfiyatında artış sağlar. Deniz seviyesinden yükseldiğiniz her 360 metrede hava / benzin karışım oranında yüzde 1,25′lik bir azalma olur ve hava inceldiğinden karışım zenginleşir, bu durumlarda karbüratörün fakir karışım verecek şekilde ayarlanması ve deniz seviyesine inildiğinde artacak hava yoğunluğundan karbüratör ayarını zengin karışıma göre ayarlamanız yakıt sarfiyatınızı azaltabilir.

 GAZ PEDALI TUTUKLUK YAPIYOR OLABİLİR

 Benzin sarfiyatını arttıran bir diğer etken sıkı veya tutukluk yapan gaz pedalıdır, pedal yukarı-aşağı düzgün hareket edebilmelidir, yumuşak veya sert olmamalıdır. Aracı kullanırken gaz pedalının altında bir yumurta varmış gibi pedala basarsanız ve araca gazı yedire yedire verirseniz sarfiyatınızı azaltmanıza sebebiyet verecektir.

 BUJİLERİ SIK SIK KONTROL ETTİRİN

 Bujiler benzin sarfiyatını azaltan en önemli motor ekipmanından birisidir, her 10.000 kilometrede bir sefere mahsus bujilerin temizlenmesi ve gerekiyorsa bujilerin değiştirilmesi önemlidir.

 Benzin sarfiyatının azalmasını sağlayacak bir diğer etken tam şarjlı aküdür. Tam şarjlı aküler voltaj regülatörü şarj dinamosunun verdiği elektriği en aza indirerek şarj dinamosunun emdiği beygir gücünü azaltarak morun çekişini arttırır. Ayrıca tam doluyken silindirlerde tam yanmayıda sağlayan akünü bakımıda önemlidir.

 AKÜNÜN SU SEVİYESİNİ KONTROL ETTİRİN

 Akünün su seviyesini kontrol etmeniz, akü üzerinde kısa devreye sebebiyet verecek durumlardan sakınmanız, yağ yakıt gibi sıvıların aküye bulaşmamasına dikkat etmeniz, aşırı ve ani sıcaklıktan ve soğuktan akünüzü korumanız, ateşten sakınmanız akünüzün ömrünü arttıran hususlardır.

 MOTOR BAKIMINI ZAMANINDA YAPTIRIN

 Motor bakımı ise sarfiyat azaltan bir diğer sebeptir, aşınmış segmanlar motorun kompresyon oranını düşürürken yağ sarfiyatını arttırır, kompresyon basıncı düşen motorun çekişi azalır ve yakıt sarfiyatı artar. Motorun bu arızasını gidermek için motorunuzu sokacağınız revizyon büyük maliyetler çıkarabilir.

 EGZOZ SİSTEMİNDE TIKANIKLIK OLABİLİR

 Aracın egzoz sisteminde tıkanıklık olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir, egzozda olabilecek tıkanıklıklar karşı basıncı yükselteceğinden motorda çekiş düşmesine sebebiyet verir. Motorunuzun silindirine kapak contasından basınç kaçmasını önlemek için silindir kapak cıvataları iyice sıkılmış olmalıdır.

 KARTER HAVALANDIRMA BORUSUNA DİKKAT

 Egzoz sistemi hariç tıkanık olmamasına dikkat edeceğiniz diğer yer karter havalandırma borusudur, tozlu yollarda bu boru tıkanarak karter havalanmasını engeller ve karter içindeki hava ve yağ buharları dışarı sağlıklı atılamadığından basınç yükselmesi olur ve bu basınç pistonların hareketine etki ederek motor gücünde düşüşe ve hararete sebebiyet verir.

 KAYIŞLARI UNUTMAYIN

 Motora takılı kayışların gerginliği iyi ayarlanmalıdır, fazla sıkı olan kayış ayarı motora fazla yük bindireceğinden motor yükü taşıyabilmek için daha fazla yakıt tüketir. Otomatik vitesli araçlarda uzun süre düşük viteste gitmek fazla yakıt sarfiyatına sebep verir, şanzımanın roketleme zamanı ayarı kontrol etmeli, bu ayarın düzgün ve emniyetli olmasına dikkat edilmelidir.

 DEBREYAJ KAÇIRIYORSA BENZİN DE KAÇIRIR

 Otomatik şanzımanlarda roketleme tereddütlü, ani kavrama veya inleme, kaydırma şeklinde yüksek vitese geçiyorsa şanzıman kontrol edilmelidir. Normal şanzımanlarda ise benzin sarfiyatını arttıran etken kaçıran debriyajdır. Debriyaj tamamen yerine oturmadığı için motorun ürettiği gücü tam olarak transfer edemeyerek yakılan yakıtın boşa gitmesine sebebiyet verir. Debriyaj balatası aşınmadığı durumlarda debriyaj ayarı ile kaçırma kolaylıkla önlenebilir.Az benzin yakmak için temizliğine dikkat edilmesi gereken en önemli ekipmanlardan biri hava filtresidir. Hava filtresi kirliyse karbüratöre giren havada azalma olur ve daha fazla benzin emilir. Hava filtresi zamana bakılmaksızın kontrol edilmeli, temizlenmeli veya gerekiyorsa değiştirilmelidir.

 

TEKERLERİN RULMAN YATAKLARI AYARLI OLMALI

 Aracınızın ayakları olan tekerleklerin rulman yataklarının sıkıştırma oranını kontrol etmelisiniz. Gerektiğinden fazla sıkılmış olan rulman yatakları tekerleğin dönüşüne ve frenlemeye mani olarak hem lastiklerin çabuk aşınmasına sebebiyet verir hem de sürüş emniyetini tehlikeye atar.

 ROT AYARI BOZUKSA DÜZELTTİRİN

 Ayrıca aracın rot ayarı bozuksa benzininizin bir kısmı aracın bu bozukluklardan oluşan sürtünme ve sürüklenmelerini engellemek için harcanır. El freninin ayarı da ayak freni gibi önemlidir, çok sıkı yapılmış ayar tekerleği tutar ve balataların kampanaya sürtünmesine sebebiyet verir.Aracınızın kaportasında yapacağınız modifikasyonlara dikkat ediniz, aracın aerodinamik yapısını bozacak değişiklikler ile yakıt sarfiyatı artacaktır.

 BAGAJDAKİ LÜZUMSUZ AĞIRLIKLARI ATIN

 Bagajda lüzumsuz ağırlık yapan nesnelerden sakınınız, aracın havaya karşı göstereceği direnç azaldıkça gidilen yol artacağından aracın dış yüzeyinde yapıyı bozacak değişiklikler yapmaktan kaçınınız.

 

 

 

 

Ani hızlanma ve frenleme motoru yıprattığı gibi fazla yakıt tüketimine de yolaçar. Otomobili kötü kullanma, araçtaki çeşitli sistemlere zarar verir. Ekonomik araç kullanımı için düzenli bakım çok önemlidir. Fren, ateşleme, karbüratör, yağlama ve termostat sistemleri bakımsız araçların yakıt tüketimi yüzde 20 artar. Sadece hava filtresinin tıkalı olması bile yakıt tüketiminin yüzde 10 artmasına yol açar. Araç kullanım kılavuzundaki periyodik bakımlara uyulmalı, olağan dışı ses, koku ve sarsıntı tespit edildiğinde araç mutlaka yetkili servisine bakıma götürülmelidir.

Klimaya dikkat! Otomobillerdeki klimalar motorun gücünden yararlanarak çalıştığı için, gereksiz klima kullanımından da kaçınmak gerekiyor. Araca ve motora uygun yakıt seçilmesinin tasarruf elde edilmesine katkı sağlar. Yakıtın güvenilir akaryakıt istasyonlarından alınması ve araçların kullanma kılavuzlarında belirtilen yakıtın kullanılması önemli bir nokta. Ayrıca, aracın türüne, ağırlığına ve yapısına uygun lastikler seçilerek daha ekonomik sürüş sağlanabilir. Lastiklerin havası düzenli olarak kontrol edilmeli, ne az ne de fazla şişirilmiş lastikler kullanılmalıdır. Az şişirilmiş lastikler aşırı ısınmaya ve deformasyona neden olduğu gibi yakıt tüketimini de yüzde 1 artırır.

SERTİFİKALAR

BİLGİLENDİRME

Özel Direksiyon Dersi

Yeterli direksiyon tecrübeniz
yoksa Özel Direksiyon Dersi
talep edebilirsiniz...

Sayfaya Git

Fiyat Listesi

Almak istediğiniz
sürücü belgesi fiyatına
buradan ulaşabilirsiniz...

Sayfaya Git

Online Kayıt

Dilerseniz siz Online Kayıt
formumuzu doldurun biz sizinle
iletişime geçelim...

Sayfaya Git

Sosyal Sorumluluklar

Sahip olmamız gereken
Sosyal Sorumluluklarımız
neler midir ?

Sayfaya Git

Araç Tescil İşlemleri

Araç tescil ile ilgili
bilmeniz gerekenlere buradan
ulaşabilirsiniz...

Sayfaya Git

Sürücü İşlemleri

Diğer merak edilen sorular
ve bilmeniz gerekenlerin hepsi
bu sayfada...

Sayfaya Git

Ehliyet Randevu

Ehliyetinizi almak için önce
Emniyetten Müdürlüğünden
randevu alınız...

Sayfaya Git

Park Oyunu

Dilerseniz bu oyun ile
manevra kabiliyetinizi
geliştirebilirsiniz...

Sayfaya Git

ONLINE EĞİTİM

Trafik Eğitimi

Kurallar dahilinde araç kullanabilmeniz için Trafik konusunda bilgi sahibi olmalısınız...

Konular

İlkyardım Eğitimi

Herhangi bir kaza anında acil müdahale konusunda neler yapılması gerekir ?

Konular

Araç Tekniği Eğitimi

Kullandığınız aracı tanımak basit onarımları kendiniz yapmak ister misiniz ?

Konular

Güvenli Sürüş

Hayat değerlidir. Sizin ve trafikteki diğer insanların güvende seyahati için bilinmesi gerekenler vardır...

Konular

Trafik Testleri

Online Trafik Testleri ile kendinizi gireceğiniz ehliyet sınavına hazırlayabilirsiniz...

Teste Başla

İlkyardım Testleri

Online İlkyardım Testleri ile kendinizi gireceğiniz ehliyet sınavına hazırlayabilirsiniz...

Teste Başla

Araç Tekniği Testleri

Online Motor Testleri ile kendinizi gireceğiniz ehliyet sınavına hazırlayabilirsiniz...

Teste Başla

Deneme Sınavları

Ehliyet sınavınıza girmeden önce seviyenizi ölçmek ve değerlendirmek istemez misiniz ?

Teste Başla

TRAFİK / EHLİYET İŞLEMLERİ

Ehliyet Randevu

Ehliyetinizi almak için önce
Emniyetten Müdürlüğünden
randevu alınız...

Sayfaya Git

Ceza Sorgulama

Ehliyet ceza durumunuzu buradan sorgulayabilir ve ödeme yapabilirsiniz...

Sayfaya Git

Puan Sorgulama

Ehliyet puan durumunuzu ve
ne kadar puanınız kaldığını
biliyor musunuz?

Sayfaya Git

MTV Sorgulama

Motorlu Taşıtlar Vergisini
hesaplayabilir ve ödeme
gerçekleştirebilirsiniz...

Sayfaya Git

SRC Sorgulama

SRC Belge durumunuzu
bu sayfadan sorgulayabilir
ve bilgi alabilirsiniz...

Sayfaya Git

İptal Sorgulama

Ehliyet iptal durumunuzu
buradan sorgulayabilir
ve işlem yapabilirsiniz...

Sayfaya Git

SSS

En çok sorulan soruları
sizler için derledik ve
cevapladık...

Sayfaya Git

Bize Sorun ?

Ehliyet işlemleri ile ilgili
aklınıza takılanları siz sorun
biz cevaplayalım...

Sayfaya Git

SINAV BİLGİLERİ

Sınav Yerleri
Sayfaya Git
Sınav Sonuçları
Sayfaya Git
Sınav Soruları
Sayfaya Git

BİLİYOR MUSUNUZ ?

Bir yıl içerisinde 5 (Beş) defa hız ihlali yapan sürücülerin Sürücü Belgeleri Bir (1) Yıl süre ile geri alınır.

Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin Sürücü Belgeleri 2 Ay süre ile geri alınır.